Activiteiten

Op zaterdag 10 september zijn wij voor vragen en/of aanmeldingen te vinden in de OMDA kraam op de Grietmarkt. Zie ook het Programmaboekje op de homepage.

Toon onderdelen

Alles Muziekfestival Generatielezing Programma

2 september 2022

GeneratielezingMuziekfestival
20:00 uur tot 22:00 uur

Generatielezing ‘De toekomst van de onvoltooid verleden tijd’ door Floris Alkemade, voormalig Rijksbouwmeester Andrieskerk

Op vrijdag 2 september houdt architect en ex-Rijksbouwmeester Floris Alkemade de 9de Generatielezing in de Andrieskerk te Amerongen. Titel: 'De toekomst van de onvoltooid verleden tijd'.
Muzikaal wordt het geheel opgeluisterd door het Muziek Festival Utrechtse Heuvelrug.
De toegang is gratis na online aanmelding.

PROGRAMMA
19.50 uur – De Andrieskerk, jouw en mijn monument
20.00 uur – Mirjam Blott , Opening en introductie
20.05 uur – Herman de Roode, “Mijn Oude Dorp”
20.15 uur – Katja Naegele (viool) en Matthias Naegele (cello)
Werken van Bach, Handel en Tsjaikowsky
20.35 uur – Floris Alkemade DE TOEKOMST VAN DE ONVOLTOOID VERLEDEN TIJD
21.30 uur – Katja Naegele (viool) en Matthias Naegele (cello)
Werken van Bach, Handel en Tsjaikowsky
21.50 uur - Theo Joosten , Afsluiting

10 september 2022

MuziekfestivalProgramma

Muziek Festival Utrechtse Heuvelrug diverse locaties, zie het programmaboekje

De missie van het Muziekfestival Utrechtse Heuvelrug is: muziek tijdens de Open Monumentendagen maken op mooie locaties door amateur- en beroepsmusici met een diversiteit aan deelnemers en met een muziekstijl voor een zo breed mogelijk publiek . In het programmaboekje is met een MFUH-teken aangegeven waar deze concerten plaatsvinden in Amerongen. De concerten in de andere dorpen van onze gemeenten vindt u op www.muziekfestival-uh.nl

Programma
09:45 uur tot 10:00 uur

Aubade vanaf de kerktoren kerktoren Andrieskerk

Vanaf de Andriestoren brengt de trompettiste Ank van Essen-Schouten een door haar zelf gecomponeerde ode aan Amerongen. Ank studeerde Composition for the media en Sound Design aan de HKU en de Open University of London. Zij speelde onder andere bij het Veenendaalse Koperensemble, het Betuws Symfonie Orkest , kerkelijke muziekgezelschappen en bij bijzondere gelegenheden.

MuziekfestivalProgramma
10:00 uur tot 16:00 uur

Oude Algemene Begraafplaats N225 t.o. Bergjessteeg

Vrijwilligers staan voor u klaar om vragen te beantwoorden en een rondleiding te verzorgen op deze karakteristieke 19e-eeuwse dorpsbegraafplaats. Op de begraafplaats liggen de graven her en der verspreid. Zerken staan scheef, graven zijn verzakt, sommige bomen zijn deel van een graf geworden. Dit geeft een bijzondere sfeer aan deze plek om te gedenken en te overdenken.
U vindt de gedetailleerde beschrijving van 35 “Graven met een Verhaal” op www.openmonumentendagamerongen.nl .

Om 12.00 uur en 16.00 uur brengen de twee violistes Marie-Loes Blokland en Judith Bouma sfeervolle, passende muziek ten gehore.

Programma
10:00 uur tot 10:15 uur

Opening Open Monumentendag en Grietmarkt Margaretha Turnorlaan

Wethouder Anouk Haaxma zal met Ernst Hart van de Grietmarkt en Theo Joosten van de Stichting Open Monumentendag Amerongen beide feestelijke evenementen openen.

Programma
10:00 uur

De Overstraat, ‘Duurzaam duurt het langst’ Overstraat div. locaties

De Overstraat is een markante straat in Amerongen. Er staan een groot aantal rijks- en gemeentelijke monumenten. Door de tijd hebben vele panden allerlei bestemmingen gehad: boerderij, winkel, woonhuis, etc. Veel panden zijn of worden nu toekomstgericht verduurzaamd. De straat is permanent in transitie. De bewoners op de Overstraat maken er een gezellige en informatieve Open Monumentendag van.

Themaboekje en Kaart
In het themaboekje “De Overstraat, Duurzaam duurt het langst” leest u de geschiedenis en een droom over de toekomst. Een groot aantal bewoners komt aan het woord.
Op een kaart zijn historische beelden en historische bestemmingen aangegeven.

Historische informatie:
Historische foto’s (beschikbaar gesteld door de Heemkundige Stichting en Open Monumentendag) van veel panden hangen uitvergroot achter de ramen, etc, etc

Verduurzaming
Verschillende panden zijn of worden verduurzaamd. Stel uw vragen aan de bewoners.

Muziek
De Big Band Veenendaal verzorgt vanaf 14.00 uur op het terras bij De Wij Vorm een spetterend optreden.
Foto band en/of kopje koffie of …
Technivorm is tussen 10.00-17.00 u te gast bij De Wij Vorm, Luckerhof en Breeschoten
"Het geheim van de perfecte koffie". 's Werelds favoriete koffiezetapparaat komt uit Amerongen: al 58 jaar duurzaam en recyclebaar!! Expositie, gratis koffie (?) en een Kennis Quiz met een Koffiemachine als prijs.

Rondleidingen (Verzamelen na aanmelden bij Overstraat 1).
11.00 u, 13.00 u, 15.00 uur
.Peter Hilligehekken van de Heemkundige Stichting zal een drietal rondleidingen geven, die elk 1 uur duurt.
Aantal deelnemers per rondleiding: maximaal 15 personen
Aanmelden in de kraam van Open Monumentendag op de Grietmarkt.

Een aantal monumenten zullen geheel of gedeeltelijk open zijn (soms alleen de tuin).
Galerie het Hartenhuis (nr 16), Galerie 32 (nr 32), De Posthoorn (nr 19, alleen de bijzondere tuin), Onbeperkt aan de Slag. (nr 36), Galerie De Boogaard, (nr 42), De Wij vorm (nr 47), firma Breeschoten hoek Utrechtsestraatweg) en Makelaardij Luckerhof (nr 22).

Programma
10:00 uur tot 17:00 uur

Rondleidingen Andrieskerk Andrieskerk

De rondleiders vertellen u graag over de geschiedenis van de kerk en het interieur.
Zie ook het themaboekje 2021 op deze website in het menu bij Boekjes.
De hele dag door wordt er informatie gegeven over het thema ‘de groene kerk’.
Om 10.00 en 14:00 uur zijn er groene workshops voor kinderen.

Programma
10:00 uur tot 17:00 uur

Tabaksteeltmuseum Burg. Jhr. H. v.d. Boschstraat 46

Tabakscultuur, eeuwenlang de motor van Amerongen. Het museum huist in een oude tabaksschuur en biedt een overzicht van de historie van de tabakscultuur in en rond Amerongen. De permanente collectie omvat materialen en gebruiksvoorwerpen en presentaties in beeld en geluid. In de authentieke droogschuur is te zien, hoe tabak wordt gedroogd en verwerkt.
10.00 uur Start van de laatste tabaksoogst door de “oude” Amerongse tabaksplukkers onder de vrolijke klanken van Coen Bouwmeester met zijn draaiorgel tot 12.00 uur.
11.00 uur: Burgemeester Frits Naafs van de gemeente Utrechtse Heuvelrug helpt de tabaksplukkers een handje met het aanspijlen en opbossen van de tabaksbladeren en brengt een toast uit op de geslaagde oogst.
De hele dag zijn er demonstraties sigaren maken. Kinderen mogen zelf sigaren maken, kosten 2 euro.

Programma
10:00 uur tot 16:00 uur

Het Lievendael en verduurzaming. Hof 6-10

Vrije inloop met toelichting door medewerkers van BronsvoortBlaak architecten.

Villa Lievendael op de Hof is van oudsher al een duurzaam gebouw. Duurzaam in de betekenis dat het al bijna 150 jaar altijd in gebruik is en goed aan te passen is voor allerlei functies. Aanvankelijk gebouwd als statig woonhuis voor jonkheer De Pesters daarna respectievelijk hotel, appartementengebouw, gemeentekantoor, notariskantoor, architectenbureau en anno 2017 een woon/werkgebouw. Bij de ingrijpende verbouwing in 2016 is de eerste stap gezet voor de verduurzaming van het casco en gestreefd wordt om voor de winter van 2022 een gasloos gebouw te hebben.
Het architectenbureau heeft een presentatie gemaakt over de techniek van de toegepaste bodemwarmtepompinstallatie en Freek Bronsvoort verteld ook over zijn eigen ervaringen met dit systeem bij de realisatie van zijn eigen huis in een voormalige Amerongse boerderij.

Programma
10:00 uur tot 17:00 uur

Grietmarkt Margaretha Turnorlaan

‘Griet’ was de bijnaam van Margaretha Turnor, kasteelvrouwe van Amerongen in de 17e eeuw. Haar man verbleef veelal in het buitenland, maar zij was een ondernemende vrouw en leidde het kasteelleven in zeer roerige tijden. Er was een groot boerenbedrijf aan Kasteel Amerongen verbonden en bovendien waren er veel contacten met kunstenaars, ambachtslui en muzikanten.

Er is op de Grietmarkt een groot aantal stands met werk van jonge designers, er is kunst om te bekijken of te kopen en biologische producten zoals kaas, groenten en fruit, paddenstoelen, brood en koffie. Op een gezellig terras met biologische hapjes en drankjes kunnen bezoekers genieten van sfeervolle livemuziek. Kinderen kunnen meedoen aan creatieve workshops en activiteiten. Zie www.grietmarkt.nl voor het actuele programma.

Programma
10:00 uur tot 17:00 uur

Molen Maallust Burg. Jhr. H. v.d. Boschstraat 83

Speciaal op Open Monumentendag draaien de wieken van dit duurzame monument, versierd met vlaggen. De molenaars en hun assistenten vertellen u alles over de molen.
In de molenwinkel vindt u allerlei smakelijke bakingrediënten. Ook kunt u heerlijk genieten van een portie gratis poffertjes!

MOLENCONCERT
16.00 uur
Muziekvereniging 'Ons Genoegen' geeft een concert bij dit prachtige monument.
Bij slecht weer vindt het concert plaats in de Andrieskerk.
www.molenmaallust.nl

MuziekfestivalProgramma
10:30 uur tot 17:00 uur

Landgoed Zuylestein landgoed Zuylestein

Ridderhofstad Waayestein, onderdeel van Landgoed Zuylestein, is dit jaar voor het eerst te bezoeken. De Donjon en de boerderij zijn met het toepassen van bijzondere duurzaamheid maatregelen geheel gerestaureerd in 2017.
Alleen zaterdag ochtend 10 september kunt u de gebouwen bezichtigen en zijn er rondleidingen.

PROGRAMMA 1
10.30 -11.30 uur Bezoek Boerderij en voormalige donjon van de Ridderhofstad Waayestein met uitleg over alle duurzaamheidsmaatregelen door de bewoner Evert Dorhout Mees. Verzamelen Zuylesteinseweg 18 Amerongen
12.00 -13.00 uur Bezoek Boerderij en voormalige donjon van de Ridderhofstad Waayestein met uitleg over alle duurzaamheidsmaatregelen door de bewoner Evert Dorhout Mees. Verzamelen Zuylesteinseweg 18 Amerongen

PROGRAMMA 2
12.00 - 13.00 uur Rondleiding Thea Dengerink door de binnentuin, moestuin, achterste tuin en de locatie van het in 1945 verwoeste kasteel.
13.00-13.30 uur Optreden Muziekfestival Utrechtse Heuvelrug in de binnentuin

PROGRAMMA 3
13.30 – 14.30 uur Rondleiding Thea Dengerink door de binnentuin, moestuin, achterste tuin en de locatie van het in 1945 verwoeste kasteel
14.30-15.00 uur Optreden Muziekfestival Utrechtse Heuvelrug in de binnentuin

PROGRAMMA 4
15.00 – 16.00 uur Rondleiding Thea Dengerink door de binnentuin, moestuin, achterste tuin en de locatie van het in 1945 verwoeste kasteel
16.00-16.30 uur Optreden Muziekfestival Utrechtse Heuvelrug in de binnentuin
16.30 - 17.00 uur Gelegenheid voor een drankje.

De optredens worden ook aangekondigd op de website van Muziekfestival Utrechtse Heuvelrug (www.muziekfestival-uh.nl).

Kosten rondleiding zaterdag €5,- pp afrekenen in de moestuin winkel (kinderen onder 12 jaar gratis).

Programma
11:00 uur tot 16:30 uur

Toren beklimming Andrieskerk Andrieskerk

11.00, 12.00, 13.30, 14.30, 15.30 en 16.30 uur
Toegang gratis en in groepen van maximaal 10 personen.
Onder begeleiding van een gids kunt u genieten van een prachtig uitzicht op Amerongen en de wijde omgeving. De dichter John Boer zal boven een gedicht voordragen.
Reserveren alleen mogelijk bij de kraam van Open Monumentendag naast de Andrieskerk.

ProgrammaMuziekfestival
11:00 uur tot 15:15 uur

Een duurzaam oud gemeentehuis Hof 1-5

Al 500 jaar een gebouw met diverse functies en duurzaam getransformeerd,
De bouw van het vroegere raadhuis was rond 1620. Omstreeks 1750 komt het raadhuis in eigendom van de Heer van Amerongen. Na ruim een eeuw werd de gemeente in 1857 opnieuw eigenaar. In 1951 is het oude gemeentehuis gesloopt en vervangen door het huidige gebouw. Als gevolg van de gemeentelijke herindeling is het gebouw verkocht aan de familie Scheidt, die het verbouwde tot hun woningen.

Programma
11.00 uur, 12.15 uur, 14.00 uur en 15.15 uur:
Rondleidingen met lezing en muziek:
- huiskamerconcert door Muziekfestival Utrechtse heuvelrug
- inleiding over de duurzame transitie van het gebouw door Michel Scheidt
- rondleiding door Andrea en Michel Scheidt
Men kan inschrijven op een van de vier sessies (duur max 60 minuten) met maximaal 25 personen.
Aanmelden vereist bij de kraam van Open Monumentendag op de Grietmarkt.

Programma
11:00 uur tot 16:00 uur

Overstraat rondleiding Overstraat 1

Peter Hilligehekken van de Heemkundige Stichting zal een drietal rondleidingen geven, die elk 1 uur duurt en begint bij Overstraat 1.
Aanvang 11.00, 13.00 uur 15.00 uur.
Per keer maximaal 15 personen.
Aanmelden in de kraam van Open Monumentendag op de Grietmarkt.

MuziekfestivalProgramma
11:00 uur tot 16:00 uur

Kasteel Amerongen, o.a. lezing over de verduurzaming van de historische kasteeltuin Kasteel Amerongen

Toegang kasteeltuin gratis.
Toegang kasteel met Museumkaart of Vriend van het kasteel gratis, vol tarief € 15,00, kinderen € 6,00.

Expositie ‘Goet en Bloet’
Expositie met audiotour en vertellers in de zalen.

Zaterdag 10 september, in het zomerpaviljoen in de moestuin:
Lezing : “Duurzame toekomst voor de tuinen van Kasteel Amerongen”
Toegang gratis
11.00 uur Muziek door MUF-UHR
11.30 uur lezing - Ruud Elbertse
13.30 uur Muziek door MUF-UHR
14.00 uur lezing - Ruud Elbertse
15.00 uur Muziek door MUF-UHR

Programma
12:00 uur tot 17:00 uur

Utrechts Landschap Veenseweg 8

Open Monumentendag staat dit jaar in het teken van het thema duurzaamheid. Een thema dat naadloos aansluit bij de activiteiten die door het hele jaar heen ontwikkeld worden door Utrechts Landschap/Amerongse Bos. Bij Utrechts Landschap kunt u daarbij denken aan de aankoop van natuurterreinen met het doel deze als stukken vrije natuur te behouden voor komende generaties, maar ook bijvoorbeeld aan de restauratie en het draaiende houden van diverse molens in de provincie Utrecht.
Vanaf 12.00 uur kunt u na een bezoek aan de officiële Tabaksoogst bij het Tabaksteeltmuseum de tabaksschuren ook bekijken bij het Utrechts Landschap.
Om 13.00 én om 15.00 uur zal er een rondwandeling zijn voor volwassenen onder leiding van een gids die u hierover meer kan vertellen. Tegelijkertijd zal de tabak geplukt en aan gespijld worden waarbij kinderen van harte worden uitgenodigd om te komen helpen!
In het “winkeltje van het Landschap” zijn leuke cadeautjes en artikelen, gericht op de natuur, te koop. Ook kunt u er een lekker kopje koffie, thee of verse sap drinken.
www.utrechtslandschap.nl

ProgrammaMuziekfestival
13:00 uur tot 16:15 uur

Lezing: ‘De bescherming van Cultureel Erfgoed tijdens conflicten en calamiteiten’ door Edwin Maes, docent cultuurhistorie Napoleonschuur, Burg. Jhr. H. v.d. Boschstraat 42

De Amerongse waag is in 1806 in opdracht van Koning Lodewijk Napoleon gebouwd. De schuur diende voor het wegen en opslag van balen tabak en de inkwartiering van Franse troepen. Later is de schuur, in bezit van de tabakshandel Versteegh, gebruikt om de tabak klaar te maken voor verzending. Het vervoer van de tabak vond eind negentiende eeuw plaats door de tram, met behulp van een speciaal voor de schuur aangelegd zijspoortje in de Buurtspoorweg tussen Utrecht-Rhenen-Arnhem. In 2017 is de schuur duurzaam gerestaureerd met een hotel- en culturele bestemming.

13.00 – 13.30 uur – Muziek door MFUH
13.30 - 14.15 uur – Lezing door Edwin Maes,
14.30 – 15.00 uur – Muziek door MFUH
15.00 – 15.45 uur – Lezing door Edwin Maes

Lezing: Bescherming cultureel erfgoed tijdens oorlog, conflicten en calamiteiten.

Aanmelding (gratis) via kraam OMDA op de Grietmarkt.

Programma
13:00 uur tot 15:00 uur

Veerpont Eck en Wiel – muziek door Shantykoor ‘Tussen Rijn en Lek’. Veerpont -Veerweg-Rijnsteeg

Shantykoor “Tussen Rijn en Lek” uit Wijk bij Duurstede verwelkomt de gasten die over de Rijn naar de Open Monumentendag in Amerongen komen met een traditioneel optreden op de veerpont Eck en Wiel.
www.veerdiensteckenwiel.nl
www.wijksshantykoor.nl

Programma
18:00 uur tot 20:00 uur

Grietmaal Margaretha Turnorlaan

Terwijl de bezoekers genieten van terras en livemuziek, worden de marktkramen omgebouwd tot gezellige eettafels. Om 18.00 uur start het Grietmaal, een heerlijke biologische maaltijd, verzorgd door de Amerongse restaurants De Rode Leeuw no 35 en Buitenlust. En ook hierbij is livemuziek!

Kaarten voor het Grietmaal zijn uitsluitend in de voorverkoop (tot woensdag 7 september) te koop bij de webshop van de Grietmarkt en bij genoemde restaurants. Het Grietmaal kost € 18,- voor volwassenen en € 8,50 voor kinderen t/m 12 jaar. www.grietmarkt.nl

Muziekfestival
20:00 uur tot 21:30 uur

Concert Andrieskerk Andrieskerk

Een concert georganiseerd door Vrienden van de Andrieskerk in samenwerking met het Muziekfestival Utrechtse Heuvelrug.
Toegangskaarten via www.andrieskerk.nl

11 september 2022

Programma
11:00 uur tot 16:00 uur

Kasteel Amerongen

Toegang kasteeltuin gratis.
Toegang kasteel met Museumkaart of Vriend van het kasteel gratis, vol tarief € 15,00, kinderen € 6,00.

Expositie ‘Goet en Bloet’
Expositie met audiotour en vertellers in de zalen.

Programma
11:00 uur tot 17:00 uur

Landgoed Zuylestein

PROGRAMMA deel 1
12.00 - 13.00 uur Rondleiding Thea Dengerink door de binnentuin, moestuin, achterste tuin en de locatie van het in 1945 verwoeste kasteel.
Kosten rondleiding zondag €5,- pp afrekenen in de moestuin winkel (kinderen onder 12 jaar gratis).

PROGRAMMA deel 2 (Dit programma onderdeel vindt plaats in het Poortgebouw Ingang via de moestuin.)
13.00 -17.00 Minisymposium klimaatbestendige restauratie van het Sterrenbos.
Op 18 juni 2021 is driekwart van het Sterrenbos door de valwind verwoest. Het landgoed staat nu voor een grote restauratie opgave. Hiertoe is op basis van het historisch onderzoek uitgevoerd door het landschapsarchitectenbureau Debie en Verkuyl een restauratieplan gemaakt. Dit vormt de basis voor de restauratie van het bos. Het veranderende klimaat stelt dit nieuwe eisen aan een restauratieplan. Soortenkeuze en diverse bijkomende factoren en keuzes maken zoals het vasthouden van het vocht in het bos maakt het toekomst bestendig maken van een klimaatslim bos tot een uitdaging. Op deze middag willen we de restauratie plannen en de gemaakte keuzes graag met geïnteresseerden delen.

12.30 Ontvangst.
13.00 Inleiding en historie van het bos door Jemima de Brauwere ( Zuylestein)
13.30 Het herstelplan door Maaike Lijding (Debie en Verkuyl)
14.15 Hoe bereiken we een klimaat bestendig bos door Wilke Schoemaker (Landgoed Twickel)
15.00 Theepauze
15.30 Rondwandeling en gelegenheid tot discussie door het (Sterren)bos onder leiding van de sprekers.
16.30 - 17.30 uur Napraten onder het genot van een drankje.
Let op: Voor het minisymposium is maximaal plek voor 25 personen!. Wie het eerst komt het eerst maalt.

Kosten minisymposium incl. thee rondleiding en borrel op zondag € 8,50 - pp .
U kunt alleen voor het minisymposium reserveren en betalen via de webshop landgoed-zuylestein.nl/shop

Programma
13:00 uur tot 17:00 uur

Andrieskerk, rondleidingen, torenbeklimming, videopresentatie Andrieskerk

De rondleiders vertellen u graag over de geschiedenis van de kerk en het interieur.
Zie ook het themaboekje 2021 op deze website in het menu bij Boekjes.
De video ‘de Andrieskerk, jouw en mijn monument’ wordt ieder uur gepresenteerd.