Klassendagen OMDA

Het doel van de Open Monumenten Klassendag is kinderen vertrouwd te maken met de term ‘monument’ en de betekenis daarvan. Kinderen leren beseffen dat een monument een gebouw kan zijn, dat er verschillende typen monumenten zijn en dat achter elk monument een verhaal zit. Door schoolkinderen in aanraking te laten komen met monumenten, wordt een basis gelegd voor een latere waardering voor monumenten en daarmee voor erfgoed en geschiedenis in het algemeen.

Klassendag 2024

Erfgoed van routes, netwerken en verbindingen

KLASSENDAG 20 SEPTEMBER 2024
De leerlingen van groep 8 van de Amerongse scholen gaan op vrijdag 20 september de historische routes van Amerongen ontdekken. Wandelschoenen aan en een rugzak mee.

Klassendag 2023

Levend erfgoed

Op vrijdag 8 september 2023 brachten de leerlingen van de bovenbouw van de Amerongse basisscholen Wilhelminaschool en de Regenboog een bezoek aan landgoed Zuylestein.

Zij hoorden verhalen over het landgoed en maakten een speurtocht met o.a. vragen over de historie, de bosvarkens en de soorten planten die op het landgoed groeien.

Het verslag van groep 8 van de Wilhelminaschool:

Hoi, wij zitten in groep 8 op de Wilhelminaschool in Amerongen. Op vrijdag 8 september hebben wij een leuke ochtend gehad. Wij zijn samen met groep 7 naar Landgoed Zuylestein geweest. We hebben vooraf een les gekregen over het landgoed en gehoord waarom het zo bijzonder is.
We mochten in groepjes een speurtocht doen. Het was leuk dat we over het hele landgoed mochten lopen. Er was een opdracht waarbij we ons eigen recept mochten bedenken met de ingrediënten van het land. Wat uiteraard ook heel leuk was, is dat we bloemen mochten proeven. We hebben veel geleerd over de varkens en we mochten de biggetjes aaien. We hebben ook gezien wat ze te eten kregen…. dit is persoonlijk niet onze smaak ;)! Vooral de  jongens in de klas waren erg tevreden, omdat we limonade kregen (en wij natuurlijk ook). Dat kwam goed uit, want het was die dag erg warm. In de klas hebben we de verzonnen recepten tijdens de crea-les verder uitgewerkt. Wij vonden het heel leuk om ons eigen recept te maken. De groep die het winnende recept heeft ingestuurd krijgt een prijs. Wij zijn heel benieuwd!

Marie Spanjaard en Guusje Eikelenboom.

Klik hieronder voor de verslagen van de groepen 7 en 8 van de Regenboogschool:

Verslag groep 7

Verslag groep 8

Het recept van Nanne, Lindsey, Matteo en Marijn

Het recept van Lisa, Lieke, Olivier, Daan en Vajen

 

 

 

Klassendag 2022

Duurzaamheid

Voor de Klassendag zijn de kinderen van de groepen 7 en 8 dit jaar uitgenodigd op Kasteel Amerongen in het kader van 350 jaar herdenking Rampjaar met in het bijzonder de grote brand op het Kasteel. Voor de kinderen wordt door vrijwilligers van het Kasteel i.s.m. het Regionaal Archief Zuidoost Utrecht een speciaal lespakket samengesteld.

Klassendag 2021

Mijn monument is jouw monument

De basisschoolleerlingen in de groepen 7 en 8 maken kennis met de Andrieskerk, het Kasteel, het Tabaksteeltmuseum en het zal de bosvarkens op landgoed Zuylestein die dag ook niet ontbreken aan aandacht van de kinderen! De scholieren krijgen een spannende opdracht. Welke groep wint de prijs?

Klassendag 2020

Leermonumenten

Helaas…. Vanwege het Covid-19 virus kon de Klassendag 2020 geen doorgang vinden. Er lag een plan om de groepen 7 en 8 van de lokale scholen een poëzie les aan te bieden door 2 lokale schrijvers/dichters. Het meest passende gedicht zou gepubliceerd worden in het themaboekje.

Klassendag 2019

Plekken van Plezier

Musical-in-één-dag ‘De zingende gravin’… Ongeveer 87 kinderen – de groepen 7 en 8 van de Regenboogschool en de Wilhelminaschool zoeken het plezier in het theater. Samen met Myra de Groot Entertainment Producties bedenken zij en realiseren zij in één dag een heuse musical. Het verhaal ‘de zingende gravin’ is Amerongs erfgoed dat zich heeft afgespeeld op het Kasteel. Nog diezelfde dag wordt de musical in de Amerongse Andrieskerk opgevoerd voor school en familie.

Klassendag 2018

In Europa

Op pad met de Blauwe Bever….
Zo’n 150 kinderen – de groepen 7 en 8 van de Regenboogschool, de Wilhelminaschool en dit keer ook van de Leersumse basisscholen De Schakel en De Hoeksteen – gaan met de Blauwe Bever op ontdekkingsreis op de Nederrijn. De schipper en zijn bemanning vertellen de kinderen over de historie van de rivier die ons met de rest van Europa verbindt. Maar eerst bezoeken zij het infocentrum van het Utrechts Landschap. Daar komen zij alvast het nodige te weten over de Rijn, de uiterwaarden en de geschiedenis van de Limes, de Romeinse noordgrens.

Klassendag 2017

Boeren, burgers & buitenlui

Op ontdekking in de moestuin… De groepen 7 en 8 van de Regenboogschool en de Wilhelminaschool gaan aan de slag in de monumentale moestuinen van het Kasteel en landgoed Zuylestein. Terug op school wordt van de opbrengst een heerlijke soep gekookt, en daar natuurlijk lekker van geproefd.

Klassendag 2016

Iconen en symbolen

Het Amerongse bos: Ongeveer 90 leerlingen van de Wilhelminaschool en De Regenboog (groepen 7 en 8) gaan met historica Annet Werkhoven op zoek naar verhalen rondom de iconische ‘eenzame eik’ en verbeelden deze daarna op school middels gedichten, verhalen, tekeningen, schilderwerk of klei. Het materiaal is in de hele maand september te bezichtigen in de bibliotheek in Allemanswaard.

Klassendag 2015

Kunst & Ambacht

De groepen 7 en 8 van de Regenboogschool, de Wilhelminaschool en Wereldkidz de Uitkijk bezoeken in de ochtenduren een aantal kunstenaars en ambachtslieden:

  • keramist Nicolaas van Os
  • veerman Geert Lunsing van veerpont Eck en Wiel
  • meubelmaker Peter Vocking
  • zilversmid Annette Boonzaaijer
  • architecten Bronsvoort Blaak
  • Annet Werkhoven en Tabaksteeltmuseum
  • landgoed Zuylestein (de moestuin)
  • kasteel Amerongen
  • fotografe Hester Heleen Snijder.

Groepjes kinderen maken van hun bezoek aan de kunstenaar of ambachtsman-/vrouw een impressie. De resultaten daarvan kunnen nog diezelfde dag en de hele maand september bekeken worden in Allemanswaard.

Klassendag 2014

Op Reis

De groepen 7 en 8 van de Regenboogschool, de Wilhelminaschool en Wereldkidz de Uitkijk krijgen uitleg en een rondleiding bij een monument. Er wordt een werkstuk gemaakt dat tentoongesteld wordt bij de bezochte locatie.