« Terug naar monumenten

Woonhuis ‘De Drie Kelken’

Details

Adres
Burg. Jhr. H. van den Boschstraat 47-49 / Imminkstraat 1

Het oorspronkelijke huis had één verdieping en was in 1832 eigendom van Elie Merz, destijds koopman uit Weesperkarspel, die enige tijd met zijn gezin in Amerongen woonde en een winkel dreef. Het pand kwam korte tijd in bezit van A.J.W. Immink, notaris en burgemeester van Amerongen, zoals dat vaker gebeurde tussen een verkoop en een volgende gegadigde.

Planterszoon Dirk. M. Bos sr. koopt de reeds bestaande winkel rond 1885. Dirk sr. liet in 1904 een verdieping plaatsen op het woonhuis en de winkel, het pakhuis bleef zoals het was. In 1923 laat zij zoon D.M. Bos Jr. een tweede verbouwing uitvoeren waarbij het oude pakhuis werd vervangen door een woning voor zijn stiefmoeder toen die  zich terugtrok uit de zaak. In de winkel werden zoals dat toen heette koloniale waren en comestibles aangeboden. Maar ook drogisterij artikelen, bonbons en chocolade en serviesgoed. Aanvankelijk onder de naam D.M. Bos, maar na zijn overlijden bleef het tot in de 60er jaren “de weduwe DM Bos”.

Het woonhuis op de hoek met de Imminkstraat is het grootst en onderscheidt zich door wit geschilderde bakstenen van het achterhuis. Sinds hier in 1988 kortstondig een restaurant was gevestigd, heet het ‘De Drie Kelken’.

Uit het familie-archief van de familie Schreuders-Bos mogen wij de volgende foto’s plaatsen (met dank aan L.H. Schreuders):

Imminkstraat 1 – huis met een verdieping rond 1900 voor de eerste verbouwing.

Imminkstraat 1 – na de eerste verbouwing, het oorspronkelijke pakhuis bestaat nog. D.M. Bos jr. staat voor zijn winkel.

Imminkstraat 1 – na de tweede verbouwing. Het pakhuis is verdwenen, daarvoor in de plaats is een woonhuis aangebouwd.

D.M.Bos jr. in zijn winkel.

De drie dochters Bos met een nicht van Altena en een vertegenwoordiger van de fa. Verkade.

winkelzak