Dit pand dateert vermoedelijk uit de 18e eeuw. In 1832 behoorde het toe aan Jan Willem Draaijer, die een smederij had. Jan van der Hart en zijn vrouw Antje van der Klift kochten het huis voor f 3525,- en begonnen er in 1884 een bakkerij. Oude Amerongers herinneren zich nu nog hun specialiteit: de ‘Amerongse snijboon’.
Het achterhuis werd uitgebouwd, de oude muurankers zitten er nog en de pomp die aanvankelijk buiten stond is toen naar binnen verplaatst. In 1954 nam kleindochter Antje van der Hart samen met haar echtgenoot Frederik Hendrik Hoenson de brood- en banketbakkerij over.
Recept ‘Amerongse snijboon’ (ook lekker voor niet-Amerongers):
Benodigdheden:
120 gram suiker
1 pakje vanillesuiker
snuf zout
2 eieren
150 gram bloem
1 tl bakpoeder
evt. poedersuiker
Oven voorverwarmen op 175 graden.
De eieren met de suiker, vanillesuiker en zout opkloppen tot een dikke, schuimige massa
(mixer stand 3, ca. 5 minuten).
Gezeefde bloem plus bakpoeder bij gedeelten luchtig door de massa scheppen.
Bakblik met bakpapier bij 12 tot 15 cm afschermen met een latje o.i.d. bekleed met bakpapier.
Het beslag op dit deel van het bakblik doen en eventueel bestrooien met poedersuiker.
Bakblik even onder het midden in de oven plaatsen en ong. 20 min bakken (soms wat langer, iedere oven is anders).
De koek losmaken en iets laten afkoelen. Daarna in smalle reepjes snijden.
De reepjes nog even terug in de oven plaatsen, zodat ze nog wat krokanter worden.
Veel succes!
PS:
Het is een beetje moeilijk de snijboontjes lang vers te houden, dus snel opeten is het beste!