Details

Adres
Zuylesteinseweg 18
Bouwjaar
begin 18e eeuw

Een eind van de weg gelegen langhuisboerderij, waarvan de kern gebouwd werd na de afbraak van ridderhofstad Waayestein in het begin van de achttiende eeuw. Ridderhofstad Waayestein, in 1394 indirect voor het eerst genoemd, kwam in 1436 na het overlijden van haar vader in handen van Mechteld Heereman, de vrouw van Peter Ruysch, schepen en raad van de stad Utrecht. Na haar dood werd haar oudste zoon Dirk Ruysch met het goed beleend. Ridderhofstad Waayestein bleef tot 1696 in bezit van de familie Ruysch, De status van ridderhofstad is een lange tijd onzeker geweest, maar op een lijst van ridderhofsteden die de Staten van Utrecht in 1642 had opgesteld, staat Waayenstein als erkend ridderhofstad vermeld.

Waayestein werd in 1696 verkocht aan Willem van Nassau-Zuilestein. Sindsdien behoorde het bij de kasteelbezittingen van Zuylestein.

Op oude tekeningen staat een rechthoekige schuur die heden ten dage nog bewaard is gebleven. Bij een ingrijpende negentiende-eeuwse verbouwing is het uiterlijk van de boerderij grondig gewijzigd door het vernieuwen van het metselwerk en het aanbrengen van nieuwe vensters, deuren en overkapping.

(bron: Kurpershoek)

Foto's

IMG_4616 - kopie IMG_4610 IMG_5815 IMG_5814