Een plaats is een dorp als …

Een plaats is een dorp als de mensen die er wonen zeggen dat ze in een dorp wonen. De afwezigheid van stadsrechten doet niet ter zake, want stadsrechten gelden sinds halverwege de negentiende eeuw niet meer. Maar wanneer zeggen mensen dat ze in een dorp wonen? Is het inwonertal bepalend of is er meer? Is een dorp “Levend Erfgoed”? Neem Aarle-Rixtel, de geboorteplaats van Wim, en neem Amerongen.

Wim Daniëls (1954) werd geboren in het Zuidoost-Brabantse dorp Aarle-Rixtel, groeide er op, ging er weg, kwam er weer terug, ging er opnieuw weg, maar werd er toch gekozen tot ereburger. Wim was een tijdlang docent, maar koos uiteindelijk voor het schrijverschap. Inmiddels heeft hij al meer dan 120 boeken op zijn naam staan. Daarnaast staat hij de laatste tien jaar ook in de theaters in Nederland, met cabaretvoorstellingen en theatercolleges. Momenteel toert hij rond met het theatercollege Filosofietsen. Verder heeft Wim twee tv-programma’s: Het dorp, dat hij samen met Huub Stapel presenteert, en Nederland op Film, waarin amateurfilms uit de tijd van de 8mm-camera centraal staan. Zie verder: www.wimdaniels.nl