Go to Top

Klassendagen

Overzicht inhoud klassendagen

2014 ‘Op Reis’

De groepen 7 en 8 van de Regenboogschool, de Wilhelminaschool en Wereldkidz de Uitkijk krijgen uitleg en een rondleiding bij een monument. Er wordt een werkstuk gemaakt dat tentoongesteld wordt bij de bezochte locatie.


2015 ‘Kunst & Ambacht’

De groepen 7 en 8 van de Regenboogschool, de Wilhelminaschool en Wereldkidz de Uitkijk bezoeken in de ochtenduren een aantal kunstenaars en ambachtslieden:

  • keramist Nicolaas van Os 
  • veerman Geert Lunsing van veerpont Eck en Wiel
  •  meubelmaker Peter Vocking
  • zilversmid Annette Boonzaaijer
  • architecten Bronsvoort Blaak
  • Annet Werkhoven en Tabaksteeltmuseum
  • landgoed Zuylestein (de moestuin)
  • kasteel Amerongen
  • fotografe Hester Heleen Snijder.

Groepjes kinderen maken van hun bezoek aan de kunstenaar of ambachtsman-/vrouw een impressie. De resultaten daarvan kunnen nog diezelfde dag en de hele maand september bekeken worden in Allemanswaard.


2016 ‘Iconen en symbolen’

Het Amerongse bos: Ongeveer 90 leerlingen van de Wilhelminaschool en De Regenboog (groepen 7 en 8) gaan met historica Annet Werkhoven op zoek naar verhalen rondom de iconische ‘eenzame eik’ en verbeelden deze daarna op school middels gedichten, verhalen, tekeningen, schilderwerk of klei. Het materiaal is in de hele maand september te bezichtigen in de bibliotheek in Allemanswaard.


2017 ‘Boeren, burgers & buitenlui’

Op ontdekking in de moestuin… De groepen 7 en 8 van de Regenboogschool en de Wilhelminaschool gaan aan de slag in de monumentale moestuinen van het Kasteel en landgoed Zuylestein. Terug op school wordt van de opbrengst een heerlijke soep gekookt, en daar natuurlijk lekker van geproefd.


2018 ‘ In Europa’
Op pad met de Blauwe Bever….

Zo’n 150 kinderen - de groepen 7 en 8 van de Regenboogschool, de Wilhelminaschool en dit keer ook van de Leersumse basisscholen De Schakel en De Hoeksteen - gaan met de Blauwe Bever op ontdekkingsreis op de Nederrijn. De schipper en zijn bemanning vertellen de kinderen over de historie van de rivier die ons met de rest van Europa verbindt. Maar eerst bezoeken zij het infocentrum van het Utrechts Landschap. Daar komen zij alvast het nodige te weten over de Rijn, de uiterwaarden en de geschiedenis van de Limes, de Romeinse noordgrens.


2019 ‘Plekken van Plezier’

Musical-in-één-dag ‘De zingende gravin’… Ongeveer 87 kinderen - de groepen 7 en 8 van de Regenboogschool en de Wilhelminaschool zoeken het plezier in het theater. Samen met Myra de Groot Entertainment Producties bedenken zij en realiseren zij in één dag een heuse musical. Het verhaal ‘de zingende gravin’ is Amerongs erfgoed dat zich heeft afgespeeld op het Kasteel. Nog diezelfde dag wordt de musical in de Amerongse Andrieskerk opgevoerd voor school en familie.


2020 ‘Leermonumenten’

Helaas…. Vanwege het Covid-19 virus kon de Klassendag 2020 geen doorgang vinden. Er lag een plan om de groepen 7 en 8 van de lokale scholen een poëzie les aan te bieden door 2 lokale schrijvers/dichters. Het meest passende gedicht zou gepubliceerd worden in het themaboekje.


2021 ‘Mijn monument is jouw monument’

De basisschoolleerlingen in de groepen 7 en 8 maken kennis met de Andrieskerk, het Kasteel, het Tabaksteeltmuseum en het zal de bosvarkens op landgoed Zuylestein die dag ook niet ontbreken aan aandacht van de kinderen! De scholieren krijgen een spannende opdracht. Welke groep wint de prijs?