Go to Top

Iconen & symbolen in Amerongen

Het landelijk thema voor Open Monumentendag 2016 is Iconen & Symbolen. Om dit thema meer herkenbaarheid te geven, benaderen wij de activiteiten in het programma vanuit vier perspectieven. Vanuit het monument, waarbij we het gebouw, een ornament, standbeelden, (familie-) wapens, naamborden, dakornamenten en beschilderingen of uithangborden als icoon of symbool kunnen zien. Vanuit de mens die iconisch voor Amerongen kon zijn, waarbij te denken valt aan bewoners die van grote betekenis waren en zijn voor ons dorp en/of het land, of die zelfs een rol speelden op het wereldtoneel. Vanuit het milieu, waarin Amerongen als geheel en in het landschap symbool staat voor een unieke plek in Nederland. Vanuit het perspectief van de maatschappij heeft Amerongen veel betekend voor de regio, zoals met de tabaksteelt en de productie van de tot ver over de grenzen bekende Technivorm koffiezetapparaten.

 

THEMABOEKJE ‘AMERONGEN, ICOON VAN EEN DORP AAN DE RIVIER’

Naast het programmaboekje biedt Stichting Open Monumentendag Amerongen alle inwoners het themaboekje ‘Amerongen, icoon van een dorp aan de rivier’ (tekst Leo van Putten) aan. Dit boekje wordt ook huis aan huis verspreid. Het programma van de Stichting Open Monumentendag haakt hier met de in dit boekje vermelde activiteiten op in.

 

Bezoekt u ook eens de website van Bouwmeesters van Manen. Hier wordt het levenswerk van de bouwonderneming van Van Manen, met zijn roots in Amerongen, getoond.